{ "title": "Maydanoz Yetiştiriciliği", "image": "https://www.maydanoz.gen.tr/images/maydanoz-yetistiriciligi.jpg", "date": "19.01.2024 14:48:22", "author": "Derya YAMAN", "article": [ { "article": "Maydanoz yetiştiriciliği, Maydanoz, karaciğeri arındırarak daha sağlıklı çalışmasını sağlamak, hastalıktan kaynaklanan yorgunluğu gidermek, hepatit B virüsünün aktive olmasını önlemek gibi birçok faydaları olan bir bitkidir. Maydanoz otsu bir bitkidir ve uzun seneler kökleri toprak içerisinde kaldığından dolayı çok yıllık bitki grubundandır. Otsu bitki olduğundan gövdesi odunlaşmaz. Ülkemizde maydanoz yetiştiriciliğinde iki çeşit maydanoz vardır. Kıvırcık ve düz yapraklarıdır. Düz yapraklı maydanoz ülkemizde daha çok tercih edildiğinden en çok yetiştirilir. Kıvırcık yapraklı sert ve tadından dolayı tercih edilmez. Maydanoz yetiştiriciliğinde ilkbahar ayında yapılmalıdır. Maydanozda fide yetiştirme süreci yoktur. Direk ekilecek toprağa tohum olarak ekilir.

Maydanoz yetiştiriciliği olması gereken şartlar

Alanın güneşli toprak olması gerekmektedir. Gölgede yetiştirilen bitkiden yeterince verim alınamaz. Toprak ilk etapta çifti gübresini verin. Toprağı düzleştirin ve maydanoz tohumlarını tuz atar gibi serpin. İnce bir toprak tabakası ile kapanır. Yağmurlama yöntemi ile can suyu verilir. Maydanoz çimlenmesi 3-4 hafta kadar sürebilir. Beraberinde biten otları ayıklamanız gerekir. Maydanoz topraktan beslenen bir bitkidir. Suya çok fazla ihtiyaç duymaktadır. Sulama yağmurlama yöntemi ile yapılır.

Maydanoz yetiştiriciliği hasat zamanı

Hasat öncesinde maydanoz sulanmaz. Maydanoz istenilen boyuta geldiği zaman uygun aletler kullanılarak hasat edilir. Makas benzeri bu aletler ile Maydanoz köke yakın kesilir. Destelenir ve pazarlara götürülüp pazarlanır. Maydanoz hasattan sonra hemen yağmurlama yöntemi ile sulanmalıdır. Bu şekilde hasat edilen bahçeden uzun süre ürün alınabilir.
" } ] }